ساختار هوشمندانه و نوین بازار کریپتوکارنسی باعث شده خرید دارایی تنها راه دستیابی ارز دیجیتال نباشد. استخراج ابری یکی از شیوههای پرطرفدار کسب درآمد غیرفعال است. اما تفاوت کلود ماینینگ با سایر روشهای استخراج بیت کوین چیست؟ در این مقاله آموزشی هشبان علاوه بر پرداختن به استخراج ابری و ابعاد مختلف این شیوه کسب درآمد، شما را با سازوکار کلی فرآیند ماینینگ ارز دیجیتال هم آشنا میکنیم.
در روزهای ابتدایی پیدایش بیت کوین و ارزهای دیجیتال، سختی شبکه به قدری کم بود که تمام افراد با استفاده از توان پردازشی کامپیوترهای شخصی خودشان، بیت کوین استخراج میکردند. اما با گذشت زمان، استقبال بیسابقه سرمایهگذاران و استفاده از ماینرها پرقدرت شرایط به کلی تغییر کرد.
تا جایی که در حال حاضر داشتن چندین دستگاه ماینر قدرتمند و پیشرفته که مصرف برق بسیار بالایی هم دارند؛ از حداقل نیازمندیهای فعالیت در صنعت ماینینگ هستند. البته ناگفته نماند که شما برای فعالیت حرفهای در حوزه استخراج ارز دیجیتال باید با ساختار کلی و سازوکار بیت کوین آشنا باشید.
استخراج ابری یا همان کلود ماینینگ (Cloud Mining) هم یکی از روشهای مشارکت در فرآیند استخراج است. این شیوه برای کاربرانی که سرمایه اولیه قابل توجه و دانش فنی کافی برای فعالیت در صنعت ماینینگ را ندارند؛ مناسب است.
کلود ماینینگ به روشی از کسب درآمد غیرفعال اشاره دارد که مشارکت در فرآیند ماینینگ بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال قابل استخراج را بدون داشتن سخت افزار توسط سرمایهگذاران علاقهمند را امکانپذیر کرده است. به بیان سادهتر افراد میتوانند بدون داشتن دغدغههای مربوط به ایجاد فضای مناسب برای نگهداری دستگاههای ماینر در شرایط استاندارد، تامین برق و مانیتورینگ به درآمد برسند.
در واقع کاربر با اجاره و پرداخت کارمزد به شرکتهای فعال در صنعت ماینینگ در بخشی درآمد دریافتی ماینرها شریک میشود. بنابراین تمامی مسائل مربوط به خرید، راهاندازی، مدیریت و پردازش را شخص دیگری بر عهده دارد. در صورت استخراج موفق بلاک، پاداش دریافتی بین کاربران تقسیم میشود.
عبارت استخراج ابری از مفهوم پردازش ابری گرفته شده است؛ چرا که پردازش ابری ذخیرهسازی و پردازش داده در بستر اینترنت را امکانپذیر میکند. کاربران به واسطه کلود ماینینگ میتوانند از تجهیزات شرکتهای فعال در این حوزه استفاده کنند و درآمد غیرفعال به دست آورند.
آشنایی با سازوکار استخراج ارز دیجیتال
بسیاری از افراد علاقهمند به فعالیت در این حوزه اطلاعات چندانی از سازوکار صنعت ماینینگ ندارند. بروز مشکلاتی در عملکرد سیستم مالی سنتی موجب شده عموم مردم خواستار اعمال تغییراتی در ساختار کلی آن باشند. بیت کوین هم در همین راستا با هدف ایجاد یک سیستم پرداخت غیر متمرکز بینالمللی ایجاد شد.
به بیان سادهتر این سیستم دیجیتال غیر متمرکز توسط هیچ شخص و سازمانی، کنترل نمیشود. ساتوشی ناکاماتو، توسعهدهنده این پروژه، توانست با استفاده از تکنولوژی بلاک چین ساختاری غیر متمرکز ایجاد کند. او برای کنترل، حفظ امنیت، اعتبارسنجی و ثبت تراکنشها از الگوریتم اثبات کار (PoW) استفاده کرد.
این الگوریتم به گونهای طراحی شده است که افراد از سراسر جهان در فرآیند اعتبارسنجی و ثبت تراکنشها در شبکه که اصطلاحا استخراج (ماینینگ) نامیده میشود؛ مشارکت دارند. همین ساختار یک شبکه غیر متمرکز را به وجود آورده است. کاربران برای مشارکت در فرآیند ماینینگ دستگاه ماینر نیاز دارند.
در واقع دستگاه ماینر با استفاده از توان پردازشی خود معادلات پیچیده بلاکها را حل میکند. هر ماینری که پیش از سایر استخراجکنندگان به جواب درست معادله بلاک برسد؛ مبلغ مشخصی را به عنوان پاداش از شبکه بیت کوین دریافت میکند. هر چه دستگاه ماینر قدرتمندتر با توان پردازشی بیشتر داشته باشید؛ شانس استخراج موفق و کسب سود بالاتر است.
ماینرها در نقش اعتبارسنج، امنیت لازم برای فعالیت و ثبت تراکنش در شبکه بیت کوین را فراهم میکنند. در چنین ساختاری یک فرد یا سازمان مشخص وظیفه کنترل و مدیریت شبکه را بر عهده ندارد؛ بلکه ماینرها میتوانند از سراسر جهان در این فرآیند مشارکت داشته باشند. تمام دادههای مربوط به تراکنشها به صورت زنجیرهای در بلاک چین به یکدیگر متصل هستند.
بروز خطا و ثبت تراکنشهای اشتباه در چنین سیستمی تقریبا غیرممکن است. البته ناگفته نماند که بیت کوین تنها ارز دیجیتال قابل استخراج بازار نیست. تعدادی از آلت کوینهای فعال بازار، سایر الگوریتمهای اجماع مانند اثبات سهام را برای کنترل و مدیریت پروژه بهکار میگیرند.
سازوکار هر یک از این الگوریتمهای اجماع با دیگری متفاوت است. برای درک بهتر نحوه عملکرد الگوریتمهای اجماع مقاله «آشنایی با انواع الگوریتم اجماع در بلاک چین» را کنید. بنابراین حتما پیش از سرمایهگذاری، سازوکار استخراج ارز دیجیتال مورد نظر خود را بررسی کنید و تمام جوانب را بادقت بسنجید.
بیشتر بخوانید: آلت کوین چیست؟ برترین آلت کوینهای جایگزین بیت کوین
بررسی روش های مختلف استخراج ارز دیجیتال
اما چه روشهای برای مشارکت در فرایند استخراج و کسب سود وجود دارد؟ در این بخش برای درک بهتر کلود ماینینگ، انواع روشهای استخراج ارز دیجیتال را مورد بررسی قرار میدهیم.
استخراج انفرادی (سولو ماینینگ)
همانطور که پیشتر هم اشاره شد؛ در ابتدای مسیر کاربران با استفاده از کامپیوترهای شخصی خود بیت کوین استخراج میکردند. با این حساب سولو ماینینگ، اولین روش استخراج ارز دیجیتال است. در این روش سرمایهگذار به صورت انفرادی در فرآیند ماینینگ مشارکت میکند.
از آنجایی که سختی شبکه همواره در حال افزایش است؛ در این شیوه سرمایهگذار تعداد زیادی دستگاه ماینر برای استخراج بیت کوین نیاز دارد. البته شرایط شبکه تمام پروژههای ارز دیجیتال قابل استخراج یکسان نیست. در روش سولو ماینینگ اگر بلاکی با موفقیت استخراج شود؛ تمام پاداش و کارمزد تراکنشهای بلاک مورد نظر به شخص سرمایهگذار تعلق میگیرد.
البته در شرایط کنونی، استخراج انفرادی مقرون به صرفه نیست. افزایش میزان سختی شبکه و استفاده از اسیک ماینرهای پرقدرت در فرآیند استخراج از جمله عواملی هستند که فعالیت در صنعت ماینینگ را بیش از پیش چالش برانگیز کردهاند.
استخر استخراج (ماینینگ پول)
همانطور که در بخش قبل هم اشاره شد؛ افزایش چالشهای فعالیت در صنعت استخراج همواره در حال افزایش است. حتی برخی از سرمایهگذاران به دلیل مقرون به صرفه نبودن استخراج، قادر به ادامه فعالیت در این حوزه نیستند.
استخر استخراج یا همان ماینینگ پول (Mining Pool) سعی دارد شرایط را برای سرمایهگذاران آسانتر کند. در واقع استخر استخراج با ایجاد یک بستر نرم افزاری، تجمیع هش ریت و فعالیت مشارکتی ماینرها در فرآیند استخراج را امکانپذیر کرده است.
در واقع با اتصال دستگاه به استخر استخراج، شانس بیشتری برای استخراج موفق خواهید داشت. البته در صورت استخراج موفق، درآمد دریافتی با توجه میزان هش ریت و سایر فاکتورهای تاثیرگذار بین ماینرهای فعال استخر تقسیم میشود.
این نکته را هم فراموش نکنید که توسعهدهندگان استخر استخراج، مبلغی را به عنوان کارمزد از حساب کاربر کسر میکنند. میزان کارمزد دریافتی و شیوه پرداخت در ماینینگ پولهای مختلف، متفاوت است. بنابراین حتما پیش از انتخاب و پیوستن به استخر استخراج، سازوکار آن را بادقت بررسی کنید.
استخراج با اسیک ماینر
اسیک ماینر از جمله پیشرفتهترین تجهیزات برای مشارکت در فرآیند استخراج است. این دسته از ماینرها به صورت اختصاصی برای استخراج نوع خاصی ارز دیجیتال طراحی و ساخته میشوند. همین ساختار موجب شده هنگام استخراج عملکرد بهتری از خود نشان دهند.
این دسته از تجهیزات قیمت بسیار بالایی دارند و همانطور که گفته شد؛ اسیک ماینر تنها قابلیت استخراج نوع خاصی ارز دیجیتال را در اختیار شما قرار میدهد. بنابراین شما نمیتوانید به کمک این تجهیزات طیف گستردهای از رمز ارزها را استخراج کنید.
استخراج با پردازنده مرکزی یا کارت گرافیک
جالب است بدانید که هنوز ارزهای دیجیتالی در بازار موجود هستند که استخراج آنها با پردازنده مرکزی (CPU) یا کارت گرافیک (GPU) امکانپذیر باشد. البته استخراج هر ارز دیجیتالی هم سودآور نیست؛ چرا که برخی از آنها کاربرد چندانی در دنیای واقعی ندارند.
به بیان سادهتر برخی از سرمایهگذاران به دلیل نداشتن دانش و اطلاعات کافی ارز دیجیتالی را برای استخراج انتخاب میکنند که ارزشی ندارد. استخراج نوعی سرمایهگذاری بلند مدت محسوب میشود؛ بنابراین حتما پروژهای را انتخاب کنید که در آینده بازار هم کاربرد داشته باشد.
استخراج ابری چگونه کار می کند؟
در حالت کلی استخراج ابری خرید بخشی از قدرت پردازشی ماینرها برای استخراج ارز دیجیتال را امکانپذیر میکند. در این بخش نحوه عملکرد استخراج ابری را به صورت مرحله به مرحله مورد بررسی قرار میدهیم.
مرحله اول ؛ انتخاب شرکت فعال در حوزه استخراج
پیش از هر چیز لازم است که یک شرکت مطمئن فعال در حوزه استخراج ارز دیجیتال انتخاب کنید. از آنجایی که بسیاری از افراد به دنبال سوء استفاده از عدم آگاهی سرمایهگذاران هستند؛ حتما پیش از تصمیمگیری تحقیقات لازم را انجام دهید.
در حالت کلی سرویسهای کلود ماینینگ که بیشترین شفافیت را به کاربران خود ارائه میدهند؛ گزینههای مطمئنتری هستند. شما میتوانید با بررسی نظرات کاربران درباره شرکتی که قصد خرید خدمات استخراج ابری از آن را دارید؛ بهترین و محبوبترین گزینه را انتخاب کنید.
مرحله دوم ؛ انتخاب پکیج استخراج
شرکتهای فعال در این حوزه عموما پکیجهای متفاوتی در زمینه استخراج ابری ارائه میدهند. در این مرحله میزان توان پردازشی مورد نظر و مدت زمان استفاده از خدمات کلود ماینینگ را مشخص میکنید. پکیجهای استخراج برای هر کاربر با توجه به اولویتهای شخصی و میزان سرمایه اولیه، متفاوت است.
همانطور که مشاهده کردید؛ هر چه توان پردازشی بیشتری خریداری کنید؛ سود دریافتی شما بیشتر خواهد بود. البته قطعا شما برای خرید پکیجهای دارای قدرت پردازشی بالا باید هزینه بیشتری پرداخت کنید.
مرحله سوم ؛ انتخاب استخر استخراج
سازوکار شرکتهای ارائه دهنده خدمات کلود ماینینگ، قابلیت انتخاب و اتصال به استخر استخراج برای کسب سود بیشتر را در اختیار کاربران قرار میدهند. در صورت داشتن چنین شرایطی انتخاب استخر استخراج مطمئنی که هش ریت بالاتری دارد را پیشنهاد میکنیم.
مرحله چهارم ؛ خرید سرویس کلود ماینینگ
در این مرحله هزینه پکیج مورد نظر و سرویس کلود ماینینگ را پرداخت میکنید. هزینه این دسته از سرویسها عموما در قالب ارز دیجیتال پرداخت میشود؛ اما برخی از شرکتها ارزهای فیات را هم تحت پوشش قرار میدهند.
مرحله پنجم ؛ شروع فرآیند استخراج
فرآیند استخراج بعد از نهایی شدن پرداخت و راهاندازی دستگاه ماینر توسط شرکت ارائهدهنده خدمات کلود ماینینگ، شروع میشود. شانس استخراج موفق بلاک و دریافت پاداش با توجه به میزان قدرت پردازشی خریداری شده، متفاوت است.
مرحله ششم ؛ دریافت پاداش استخراج
شرکت ارائهدهنده خدمات لود ماینینگ بعد از استخراج موفق بلاک و دریافت پاداش، سهم شما را به حساب کیف پول ارز دیجیتال کاربر منتقل میکند. تمام فعالان این حوزه برای دریافت پاداش حاصل از استخراج کیف پول یا ولت نیاز دارند. برای آشنایی بیشتر با ساختار و کاربرد ولتها مقاله «کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ آشنایی با کاربرد و انواع ولتها» را مطالعه کنید.
شاخص های کلیدی در انتخاب سرویس استخراج ابری
اما توجه به چه مواردی هنگام انتخاب سرویس استخراج ابری لازم و ضروری است؟ کدام شاخصها میزان سودآوری کلود ماینینگ را تحت تاثیر قرار میدهند؟ در این بخش شاخصهای کلیدی در انتخاب سرویس ابری را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم.
هش ریت
هش ریت، تعداد محاسبات انجام شده ماینر در هر ثانیه را نشان میدهد. هر چه هش ریت ماینر بالاتر باشد؛ شانس حل معادله بلاک، استخراج موفق و دریافت پاداش بیشتر است. هش ریت معمولا به صورت تعداد هشهای تولیدی در ثانیه اندازهگیری میشود. اما در برخی موارد با واحدهای بزرگتری از جمله کیلوهش (KH/s)، مگاهش (MH/s)، گیگاهش (GH/s)، تراهش (TH/s)، پتاهش (PH/s) و اگزاهش (EH/s) هم اندازهگیری میشود.
کیلوهش
کیلوهش ایجاد 1.000 هش در یک ثانیه را نشان میدهد.
مگاهش
مگاهش ایجاد 1.000.000 هش در یک ثانیه را نشان میدهد. این واحد، 1.000 برابر بیشتر از کیلوهش است.
گیگاهش
گیگاهش ایجاد 1.000.000.000 هش در یک ثانیه را نشان میدهد. این واحد، 1.000 برابر بیشتر از مگاهش و 1.000.000 برابر بیشتر از کیلوهش است.
تراهش
تراهش ایجاد 1.000.000.000.000 هش در یک ثانیه را نشان میدهد. این واحد 1.000 برابر بیشتر از گیگاهش و 1.000.000.000 برابر بیشتر از کیلوهش است.
پتاهش
پتاهش ایجاد 1.000.000.000.000.000 هش در یک ثانیه را نشان میدهد. این واحد 1.000 برابر بیشتر از تراهش و 1.000.000.000.000 برابر بیشتر از کیلوهش است.
اگزاهش
اگزاهش ایجاد 1.000.000.000.000.000.000 هش در یک ثانیه را نشان میدهد. این واحد 1.000 برابر بیشتر از پتاهش و 1.000.000.000.000 برابر بیشتر از کیلوهش است.
مصرف برق
ساختار دستگاههای ماینر کاملا تخصصی است؛ همین موضوع موجب شده مصرف برق بالایی داشته باشند. از آنجایی که هزینه مصرف برق درآمد ماینرها را مستقیما تحت تاثیر قرار میدهد؛ در نظر گرفتن ان همواره حائز اهمیت است.
البته دستگاههای ماینر با توجه به ساختار و میزان قدرت پردازشی، مصرف برق متفاوتی دارند. در حالت کلی دستگاهی مناسبتر است که علاوه بر ارائه قدرت پردازشی قابل قبول، مصرف برق کمتری داشته باشد. قطعا استفاده از دستگاهی که عملکرد و کارایی بیشتری دارد؛ بهتر است.
هزینه برق
تعرفه برق در هر کشور و منطقه متفاوت است. شرکتهای ارائهدهنده خدمات استخراج ابری در قرارداد هزینه برق ازای یک هش را مشخص میکنند. در واقع شما باید حتما پیش از بستن قرارداد اطلاعات مربوط هزینه برق را بادقت بررسی کنید. مقایسه قرارداد چندین شرکت فعال در حوزه کلود ماینینگ میتواند راهکار خوبی برای شناسایی و انتخاب بهترین گزینه باشد.
سختی شبکه
سختی شبکه میزان سختی معادلات بلاکها در فرآیند استخراج را نشان میدهد. هنگام افزایش قابل توجه میزان سختی شبکه، قدرت پردازشی مورد نیاز شما برای استخراج موفق بیشتر است. ساختار کلی بیت کوین برای کنترل میزان عرضه و تورم، سختی شبکه را هر دو هفته یک بار با توجه به تعداد ماینرها تغییر میدهد. در برخی موارد سختی شبکه به قدری بالا است که خرید خدمات استخراج ابری دیگر برای افراد صرفه اقتصادی ندارد.
پاداش استخراج
استخراجکنندگان به ازای سرمایهگذاری و مشارکت در فرآیند استخراج، پاداش را در قالب ارز دیجیتال بومی پروژه دریافت میکنند. تعداد ارزهای دیجیتال دریافتی در پروژههای مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال شبکه بیت کوین پاداش ماینرها را هر چهار سال یک بار طی رویداد هاوینگ نصف میکند.
از آنجایی که کاهش پاداش ماینر، کاهش میزان عرضه بیت کوین را با خود به همراه دارد؛ عموما بعد از هاوینگ شاهد افزایش قابل توجه قیمت بیت کوین هستیم. مشاهده روند افزایشی قیمت بیت کوین و آگاهی به آینده روشنی که برای این دارایی دیجیتال پیشبینی میشود؛ ماینرها را به ادامه فعالیت در این صنعت ترغیب میکند.
قیمت ارز دیجیتال مورد نظر
همانطور که در بخش قبل هم گفته شد؛ شما پاداش را در قالب ارز دیجیتال بومی شبکه دریافت میکنید. قیمت ارز دیجیتال مورد نظر هنگام خرید سرویسهای استخراج ابری، حائز اهمیت است؛ چرا که میزان پاداش دریافتی شما را مستقیما تحت تاثیر قرار میدهد.
کارمزد استخر استخراج
اگر از طریق شرکت ارائهدهنده خدمات کلود ماینینگ به استخر استخراج متصل شدهاید؛ حتما کارمزد ماینینگ پول مورد نظر را بررسی کنید. تمام هزینههای جانبی، درآمد نهایی استخراج ابری را مستقیما تحت تاثیر قرار میدهد.
در نهایت با در نظر گرفتن مواردی که گفته شد؛ علاوه بر شناسایی یک شرکت مطمئن قطعا تصویر بهتری از درآمد دریافتی خود خواهید داشت. البته بسیاری از کاربران اطلاعات درستی درباره عوامل تاثیرگذار در درآمد ماینرها ندارند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مطالعه مقاله «محاسبه درآمد ماینینگ ؛ میزان درآمد ماینرها» را پیشنهاد میکنیم.
مزایای استخراج ابری
استخراج ابری مزایایی برای سرمایهگذاران خرد علاقهمند به فعالیت در صنعت ماینینگ به همراه دارد. نداشتن دانش فنی کافی هم یکی از دلایل استفاده افراد از خدمات استخراج ابری است. در این بخش مزایای کلود ماینینگ را به صورت خلاصه با هم مرور میکنیم.
استخراج بدون نیاز به دانش فنی
یکی از مزایای اصلی کلود ماینینگ ایجاد فرصت برای افرادی است که دانش فنی مورد نیاز برای استخراج را ندارند. افراد متخصص فعال در شرکتهای فعال در زمینه استخراج ابری مدیریت تمام مراحل را بر عهده میگیرند. برای استفاده از این خدمات تخصصی و مشارکت در فرآیند ماینینگ کافیست پکیجهای کلود ماینینگ را خریداری کنید.
استخراج بدون نیاز به خرید ماینر
استخراج ارز دیجیتال یک صنعت کاملا پرهزینه است. با توجه به افزایش چالشهای فعالیت در این حوزه بسیاری از افراد معمولی جامعه قادر به سرمایهگذاری و استخراج بیت کوین نیستند. قیمت دستگاههای ماینر بسیار بالا است. از سوی دیگر باید هزینههای جانبی مربوط به ایجاد شرایطی مناسب و نگهداری دستگاههای ماینر را هم باید در نظر بگیرید.
شما با خرید توان پردازشی شرکتها کلود ماینینگ تمام این هزینه را حذف میکنید. بنابراین میتوانید با سرمایه کم هم فعالیت خودتان را در حوزه ماینینگ بیت کوین یا سایر ارزهای دیجیتال قابل استخراج شروع کنید. در چنین شرایطی چالشهای فعالیت در این حوزه به حداقل میزان ممکن میرسد و سرمایهگذاران خیلی سریعتر از حالت عادی درآمد کسب میکنند.
استخراج در شرایطی استاندارد
در حالت کلی دستگاههای ماینر گرما و صدای زیادی هنگام استخراج تولید میکنند؛ همین موضوع موجب شده استخراج در فضای خانه حتی غیرممکن به نظر برسد. شرکتهای فعال در حوزه استخراج ابری، دستگاههای ماینر را در یک پایگاه نگهداری میکنند. بنابراین متخصصان شرکت وظیفه مدیریت گرما و صدا را بر عهده دارند. شما میتوانید با استفاده از خدمات کلود ماینینگ، استخراج در شرایطی استاندارد را تجربه کنید.
کسب درآمد غیرفعال
در این شیوه سرمایهگذاری شما تنها مبلغی را به شرکت کلود ماینینگ پرداخت میکنید و متخصصان شرکت تمام مسئولیت را بر عهده میگیرند. اگر بتوانید یک شرکت استخراج ابری مطمئن انتخاب کنید؛ میتواند راهکار خوبی برای کسب درآمد غیرفعال باشد.