ارز دیجیتال که با عنوانهای رمز ارز و کریپتوکارنسی هم شناخته میشود یک نوع پول دیجیتال یا مجازی است. امنیت این دارایی دیجیتال با استفاده از تکنولوژی رمزنگاری تامین میشود. رمزنگاری احتمال بروز مشکلاتی از قبیل جعل و دو بار خرج کردن را تقریبا به صفر رسانده است. بیشتر ارزهای دیجیتال شبکههای غیر متمرکزی هستند که بر روی تکنولوژی بلاک چین پایهگذاری شدهاند.
مدیریت و اجرای تکنولوژی بلاک چین بر عهده کامپیوترهای مختلف است که به صورت پراکنده در نقاط مختلف جهان قرار دارند. اما ویژگی اصلی ارز دیجیتال چیست؟ چه قابلیتی رمز ارزها را از سایر داراییهای دیجیتال متمایز میکند؟ در واقع ارزهای دیجیتال توسط نهادهای دولتی و مرکزی ساخته نمیشوند. قاعدتا در چنین ساختار و شرایطی دخالت، اعمال نفوذ و سوء استفاده مقامات دولتی و کشوری به حداقل میزان ممکن میرسد. در ادامه ارزهای دیجیتال را با جزئیات بیشتری مورد نقد و بررسی قرار میدهیم.
ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال، رمز ارز یا همان کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) یک نوع پول دیجیتال یا مجازی محسوب میشود. این دسته از داراییهای دیجیتال تحت پوشش سیستمهای رمزنگاری قرار دارند. ارزهای دیجیتال یک سیستم پرداختی امن برای انجام تراکنشها به وجود آوردهاند. نکته قابل توجه سیستم پرداختی رمز ارزها، این است که تراکنشها بدون نظارت شخص ثالث و واسطهها در شبکه به ثبت میرسند.
ارزهای دیجیتال با به کارگیری الگوریتمها و شیوههای مختلف رمزگذاری و رمزنگاری مانند هشینگ، کلید خصوصی و کلید عمومی از نفوذ سازمانهای مختلف در این فرآیند جلوگیری میکنند. ارزهای دیجیتال در صرافیهای ایرانی و خارجی فعال در این حوزه قابل خرید و فروش هستند. شما همچنین میتوانید با مشارکت در فرآیند استخراج ارزهای دیجیتال، درآمد کسب کنید.
اما از آنجایی که پرداخت با رمز ارزها تنها در تعداد محدودی از سایتهای اینترنتی امکانپذیر است، در حال حاضر قادر به انجام خریدهای جزئی و روزانه خودتان با استفاده از ارز دیجیتال نیستید. جالب است بدانید که حتی ارزهای دیجیتال محبوب مانند بیت کوین نیز برای انجام خریدهای روزانه مورد استفاده قرار نمیگیرند. با این حال افزایش قابل توجه قیمت و ارزش ارزهای دیجیتال موجب شده تا به عنوان یک سیستم معاملاتی در جوامع جهانی شناخته شود. البته برخی از این داراییهای دیجیتال با توجه به قابلیت و ساختاری که دارند برای انتقالات بینالمللی نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید: آموزش استخراج بیت کوین ؛ راهنمای جامع استخراج بیت کوین
بلاک چین (Blockchain) چیست؟
بلاک چین یکی از جذابیتها و قابلیتهای اصلی بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال محسوب میشود. برای درک بهتر این مفهوم، تکنولوژی بلاک چین را مجموعهای از بلاکهای متصل به یکدیگر یا یک دفتر کل آنلاین در نظر بگیرید. اطلاعات مربوط به تعدادی از تراکنشها در هر بلاک به ثبت میرسند. جالب است بدانید که تمام این تراکنشها به صورت جداگانه توسط اعضای شبکه تایید شدهاند.
به طور کلی هر بلاک جدیدی که ساخته میشود قبل از ثبت نهایی باید مورد تایید تمام نودهای شبکه قرار بگیرد. بنابراین تمام اعضای شبکه اطلاعات ثبت شده در دفتر کل آنلاین را تایید میکنند. ثبت اطلاعات غلط و دستکاری تاریخچه تراکنشها در چنین سیستم و ساختاری غیرممکن است. کارشناسان معتقدند که تکنولوژی بلاک چین میتواند کاربردهای قابل توجهی در صنایع مختلف از جمله زنجیره تامین، رایگیری و جذب سرمایه داشته باشد.
شاید مفهوم کلی بلاک چین در نگاه اول پیچیده به نظر برسد، اما درک ساختار و هدف اصلی آن بسیار ساده است. پایگاه داده یا بلاک چین یک نوع دفتر کل دیجیتال محسوب میشود. اگر با مفهوم پایگاه داده آشنایی داشته باشید، درک بلاک چین نیز برای شما کار سختی نخواهد بود. پایگاه داده، مجموعهای از اطلاعات با فرمت الکترونیکی است که بر روی سیستمهای کامپیوتری ذخیره میشود.
تکنولوژی دفتر کل توزیع شده (DLT) نیز یک پایگاه داده غیر متمرکز است. اجرا و مدیریت دفتر کل توزیع شده توسط اعضای شبکه انجام میشود. طراحی بلاک چین هم تا حد زیادی شبیه به دفتر کل توزیع شده است. تراکنشها در دفتر کل توزیع شده بلاک چین با استفاده از هش به ثبت میرسند. هش را میتوان به یک امضاء غیر قابل تغییر تشبیه کرد. بدین صورت که اگر شخصی قصد ایجاد تغییر در یکی از بلاکهای زنجیره را داشته باشد، همه اعضای شبکه سریعا از این اقدام باخبر خواهد شد.
بلاک چینهای خصوصی و متمرکز در سوی دیگر قرار دارند. تمام کامپیوترهای موجود در شبکه بلاک چینهای خصوصی به یک شرکت یا سازمان خاص تعلق داشته و مدیریت میشوند. بسیاری از ارزهای دیجیتال محبوب از جمله بیت کوین و اتریوم در بستر تکنولوژی بلاک چین ساخته شدهاند. با انجام و ثبت تراکنشهای جدید توسط سرمایهگذاران و خریداران این دسته از داراییهای دیجیتال بلاکهای جدید به شبکه بلاک چین اضافه میشوند.
در واقع با ثبت تراکنشهای بیشتر و افزایش تعداد بلاکها، سیستم امنیتی شبکه نیز ارتقاء پیدا میکند. همین طراحی هوشمندانه تکنولوژی بلاک چین موجب به کارگیری آن در صنعتهای مختلف شده است.
مقایسه بلاک چین و ارز دیجیتال : آیا این دو مفهوم یکسان هستند؟
اجراسازی قابلیتهای یک پلتفرم غیر متمرکز که کوین یا همان ارز اختصاصی خودش را دارد، با تکنولوژی بلاک چین امکانپذیر است. در واقع بلاک چین، تکنولوژی دفتر کل توزیع شده محسوب میشود و ساختار آن به حفظ اجماع شبکه کمک میکند. ردیابی تراکنشها، انتقال ارزش و اطلاعات در شبکههای بلاک چینی به واسطه اجماع توزیع شده، اتفاق میافتد.
تکنولوژی بلاک چین شیوهای نوین برای بهینهسازی فرآیند مدیریت و اجرای کسب و کارها است. تکنولوژی تعاملی و مشارکتی بلاک چین میتواند تحولهای بزرگی را در جوامع جهانی به وجود آورد. محدودیت و هزینههای جانبی قابل توجه به عنوان ضعفهای سیستمی و ساختاری سیستم سنتی شناخته میشوند. در واقع ساختار هوشمندانه بلاک چین خدمات کاربردی بیشتری را در اختیار کاربران قرار میدهد.
ارزهای دیجیتال توکنهایی هستند که عموما برای اموری مانند انتقال ارزش، پرداختهای درون شبکهای و بهرهمندی از خدمات اختصاصی پروژه مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر آن میتوانید ارزهای دیجیتال را نوعی ابزار در شبکه بلاک چین در نظر بگیرید که به عنوان منبعی در زمینه ارائه خدمات یا مالکیت داراییهای دیجیتال کاربرد دارد.
ارز دیجیتال چگونه کار میکند؟
همانطور که در بخشهای قبلی هم گفته شد، عملکرد بیشتر ارزهای دیجیتال وابسته به حضور و مدیریت بانکهای مرکزی و دولتها نیست. عدم استفاده از خدمات نهادهای دولتی نشانگر ساختار مستقل و متفاوت رمز ارزها است. در حقیقت تکنولوژی بلاک چین به عنوان پایه و اساس ارز دیجیتال شناخته میشود.
ارز دیجیتال در قالب اسکناس و سکه ساخته نشده است. رمز ارزها یک نوع دارایی اینترنتی و مجازی هستند. ارزش این دسته از داراییهای دیجیتال را غالبا میزان عرضه و تقاضا مشخص میکند. ارز دیجیتال طی فرآیندی به عنوان ماینینگ یا همان استخراج ساخته میشود. کاربرانی که در حوزه استخراج فعالیت دارند، معادلات ریاضی پیچیده را با استفاده از دستگاه ماینر (تجهیزات پیشرفته) حل میکنند.
در نهایت مبلغی به عنوان پاداش به فردی که زودتر از سایر کاربران به جواب درست معادله برسد، تعلق میگیرد. این پاداش در قالب ارز دیجیتالی که در حال استخراج آن هستید، پرداخت میشود. شما همچنین میتوانند با استفاده از خدمات صرافیهای ارز دیجیتال رمز ارز مورد نظر خودتان را خریداری کنید. البته برای دریافت، ارسال و نگهداری داراییهای دیجیتال خود در بستری امن و قابل اطمینان یک کیف پول نیز احتیاج خواهید داشت.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع دستگاه ماینر
کیف پولهای ارز دیجیتال از نظر ساختار، قابلیت و سطح امنیت انواع متفاوتی دارند. به طور کلی کیف پولهای موجود در بازار به دو دسته اصلی سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم میشوند. بهتر است هنگام انتخاب کیف پول فاکتورهایی از قبیل هدف خود از سرمایهگذاری و میزان ارز دیجیتال خریداری شده را در نظر بگیرید. کیف پولهای سخت افزاری قابلیت ذخیرهسازی آفلاین و سرد داراییهای دیجیتال را به کاربران خود ارائه میدهند. همین موضوع موجب ارتقاء سطح امنیت این دسته از محصولات شده است.
کاربران برای استفاده از این خدمات مستلزم به پرداخت هزینه و خرید کیف پول سخت افزاری هستند. بنابراین خرید دستگاه برای تمام سرمایهگذاران مقرون به صرفه نیست. معمولا افرادی کیف پولهای سخت افزاری را انتخاب میکنند که مبلغ بالایی را با هدف سرمایهگذاری بلند مدت، صرف خرید ارزهای دیجیتال کردهاند.
کیف پولهای نرم افزاری با سیستم امنیتی ضعیفتر در سوی دیگر قرار دارند. این دسته از نرم افزارها بر روی سیستم عاملهای مختلف قابل نصب و اجرا هستند. شما برای حفظ و نگهداری دارایی دیجیتال خود در بستر این پلتفرمها، هیچ هزینهای پرداخت نمیکنید. اما اتصال مستقیم کیف پول به اینترنت، احتمال بروز حملات سایبری و مشکلات امنیتی را افزایش میدهد. حتی برخی از هکرها با اعمال تغییرات و دستکاری کد برنامهنویسی نرم افزار کیف پول به داراییهای دیجیتال موجود در حساب کاربران دسترسی پیدا میکنند. شما میتوانید برای جلوگیری از بروز مشکلات مشابه، نسخه نرم افزاری کیف پول را از پلتفرمهای معتبر و سایت رسمی شرکت سازنده محصول دانلود کنید.
به طور کلی استفاده از کیف پولهای نرم افزاری به افرادی پیشنهاد میشود که با هدف سرمایهگذاری کوتاه مدت، مقدار کمی از سرمایه خودشان را صرف خرید ارزهای دیجیتال کردهاند. بنابراین قبل از انتخاب، نصب و انتقال دارایی دیجیتال خود به کیف پول تمام مسائل امنیتی را مورد بررسی قرار دهید.
عملکرد کلی بلاک چین عموما با استفاده از الگوریتمهای اثبات کار (PoW) و اثبات سهام (PoS) مدیریت میشود. استخراجکنندگان در الگوریتم اثبات کار با استفاده از ماینرها و تجهیزات پیشرفته خودشان در فرآیند ثبت تراکنشها و ایجاد توکنهای جدید، مشارکت دارند.
الگوریتم اثبات سهام با یک ساختار کاملا متفاوت در سوی دیگر قرار دارد. این الگوریتم بر پایه استیکینگ طراحی شده است. شما برای مشارکت در فرآیند استیکینگ مستلزم نگهداری مقداری از دارایی دیجیتال مورد نظر در کیف پولهای اختصاصی هستید. برخی از پروژههای ارز دیجیتال نیز امکان اجرا مسترنود را در اختیار کاربران خود قرار میدهند. به بیان سادهتر مسترنود نوع پیچیدهتری از استیکینگ است. کاربران برای راهاندازی مسترنود باید مقدار مشخصی از رمز ارز بومی شبکه را در حساب کاربری خود داشته باشند.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع الگوریتم اجماع در بلاک چین
آشنایی با انواع ارز دیجیتال
به طور کلی میتوان ارزهای دیجیتال به دو دسته اصلی تقسیم کرد. کوینها به عنوان یک وجه، مورد استفاده قرار میگیرند و بر روی بلاک چین اختصاصی خودشان ساخته شدهاند. برای مثال اتر ارز دیجیتالی بر پایه بلاک چین اتریوم است.
تمام ارزهای دیجیتال مبتنی بر بلاک چین به جز بیت کوین اصطلاحا آلت کوین (Altcoin) نامیده میشوند. جالب است بدانید که آلت کوینها به منظور ارتقاء و رفع مشکلات بیت کوین ساخته شدهاند. اتریوم، لایت کوین و USD نمونههایی از آلت کوین هستند. عرضه کل بیشتر ارزهای دیجیتال محدود است. در واقع چنین ساختاری، افزایش میزان تقاضا و ارزش دارایی دیجیتال را به همراه دارد. برای مثال عرضه کل بیت کوین محدود به 21 میلیون واحد است.
توکنها بر روی بستر بلاک ساخته میشوند و ساختار آنها قابل برنامهریزی است. در واقع توکنها قابلیت پایهگذاری و اجرای قراردادهای هوشمند (Smart Contract) را دارند. قرارداد هوشمند خارج از شبکه بلاک چین برای اموری از قبیل تعیین مالکیت داراییها نیز مورد استفاده قرار میگیرد. توکنها درست مانند پول، سکه و دارایی دیجیتال نمایانگر واحدهای ارزش هستند و ارسال و دریافت آنها نیز امکانپذیر است.
استیبل کوین (Stablecoin) هم نوع دیگری از ارز دیجیتال محسوب میشوند. قیمت این نوع از داراییهای دیجیتال به منظور ثابت نگه داشتن ارزش به یکی از ارزهای فیات یا داراییهای دیگر مانند طلا پگ (متصل) شده است. در واقع استیبل کوینها بستر و زیرساخت لازم برای استفاده از ارزهای فیات ملی در اکوسیستم ارزهای دیجیتال را برای شما فراهم میکنند.
توکن غیرمثلی یا همان ان اف تی (NFT) نیز یک نوع رمز ارز است. تنها با این تفاوت که هر ان اف تی یک ساختار منحصربهفرد و اختصاصی دارد. بیت کوین یک دارایی مثلی است چرا که شما میتوانید یک واحد بیت کوین را با واحدی دیگر مبادله کنید. ارزش تمام توکنهای BTC یکسان است. اما با توجه به ساختار اختصاصی توکن غیرمثلی، مبادله یک ان اف تی با ان اف تی دیگر امکانپذیر نیست. ارزش هر توکن غیرمثلی با توجه به فاکتورهای مختلف متفاوت است.
پیشنهاد میکنیم قبل از خرید و تعامل با هر یک از داراییهای دیجیتال نام برده، ساختار و عملکرد هر یک از آنها را با توجه به هدف خودتان بادقت بسنجید چرا که تمام رمز ارزها با هدف سرمایهگذاری ساخته نشدهاند.
آیا ارز دیجیتال قانونی است؟
قانونگذاری و مقررات بعد از رشد قابل توجه بازار ارزهای دیجیتال در جوامع جهانی توسط مقامات دولتی مطرح شدند. آمریکا طی سالهای اخیر قوانین سختگیرانه و جدی را در این زمینه اعمال کرده است. افراد زیادی در سراسر جهان طی سالهای 2017 و 2018 به سرمایهگذاری در حوزه ارز دیجیتال علاقه نشان دادند. بعد از این دوره کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) با پروژههایی که به دنبال جذب سرمایه از طریق عرضه اولیه سکه (ICO) بودند، شدیدا برخورد کرد. کمیسیون معاملاتی معاملات آتی کالای ایالات متحده (CFTC) و سایر نهادهای آمریکایی نیز توانمندی و جایگاه خودشان را برای مقابله با ترویج بیشتر ارزهای دیجیتال به کار گرفتند.
با گذشت زمان و تکامل دستورالعملهای نظارتی، قوانین مربوط به حوزه ارز دیجیتال در سایر نقاط جهان نیز با تغییراتی مواجه شد. برای مثال اتحادیه اروپا اعلام کرد که خرید، فروش و انجام سایر تراکنشهای ارز دیجیتال در برخی از نواحی با توجه به دستورالعملهای مشخص و محدودیت صورت خواهد گرفت.
اگر بازار ارز دیجیتال را با سایر سیستمهای سنتی مقایسه کنید، متوجه خواهید شد که زمان زیادی از ساخت و توسعه آنها نمیگذرد. همین موضوع موجب شده تا دستورالعملهای قانونی شفاف و دقیقی برای ارزهای دیجیتال در نقاط مختلف جهان وجود نداشته باشد. البته کارشناسان معتقدند که ساختار و قابلیتهای متنوع هر یک از پروژههای فعال در حوزه رمز ارزها، اعمال قوانین مشخص را برای مقامات دولتی سخت کرده است.
مزایا و معایب ارز دیجیتال
اگر بخواهیم با دیدگاه منطقی و عادلانه ساختار کلی ارزهای دیجیتال را مورد نقد و بررسی قرار دهیم، قطعا علاوه بر قابلیتهای هوشمندانه، با ضعفها و مشکلاتی نیز مواجه خواهیم شد. بنابراین تصمیم گرفتیم در این بخش شما را با مزایا و معایب ارزهای دیجیتال بیشتر آشنا کنیم.
ثبت سریع و آسان تراکنشها
طراحی هوشمندانه ارز دیجیتال موجب شده تا تراکنشها بسیار سریع و بیدردسر به ثبت برسند. برای مثال تبادل بیت کوین بین دو کیف پول دیجیتالی تنها با استفاده از یک گوشی هوشمند یا کامپیوتر امکانپذیر است. کلیدهای عمومی، خصوصی و سایر زیرساختها از جمله الگوریتم اثبات کار یا اثبات سهام، امنیت لازم برای ارسال و انجام تراکنش را به وجود میآورند. علاوه بر آن تعداد موسسه و شرکتهایی که ارز دیجیتال را به عنوان وجه پرداختی قبول میکنند، روز به روز در حال افزایش است.
کاهش هزینههای جانبی با حذف شخص ثالث
تمام تراکنشها بر روی یک دفتر کل به نام بلاک چین ثبت میشوند. در واقع تکنولوژی بلاک چین دلیل اصلی پیدایش و ساخت ارزهای دیجیتال است. کاربران با بررسی تاریخچه، از دو بار خرج کردن، الگوبرداری و لغو تراکنشها جلوگیری میکنند. بلاک چین با حذف نهادهای واسطه مانند بانک و فروشگاههای اینترنتی هزینه را تا حد قابل توجهی کاهش داده است.
عدم بازیابی دارایی دیجیتال
همانطور که در بخشهای قبلی هم گفته شد، شما برای ارسال، دریافت و حفظ دارایی دیجیتال خود در بستری امن و قابل اطمینان، یک کیف پول ارز دیجیتال احتیاج دارید. بعد از اتمام فرآیند نصب، هنگام راهاندازی کیف پول تعدادی کلمه برای شما به نمایش درمیآید. این کلمات، عبارت بازیابی (Seed Phrase) نامیده میشوند. شما باید کلمات را بر روی یک تکه کاغذ و ترجیحا خارج از کامپیوتر و تلفن همراه خود یادداشت کنید.
در حقیقت عبارت بازیابی، دسترسی مجدد به داراییهای دیجیتال موجود در حساب کاربری شما را امکانپذیر میکند. سرقت و مفقود شدن کیف پول یکی از نگرانیهای اصلی سرمایهگذاران در حوزه ارزهای دیجیتال است. در صورت بروز هر یک از این اتفاقات برای دسترسی مجدد به دارایی دیجیتال خودتان باید از عبارت بازیابی استفاده کنید.
بنابراین اگر به هر دلیلی به کلمات مورد نظر دسترسی نداشته باشید، قادر به بازیابی سرمایه خود نخواهید بود. افزایش قیمت قابل توجه برخی از ارزهای دیجیتال طی سالهای گذشته موجب شده تا هکرها اقداماتی را به منظور دسترسی به حساب کاربری سرمایهگذاران انجام دهند. بنابراین احتمال بروز حملات سایبری و مشکلات امنیتی نیز وجود دارد.
عدم وجود یک ساختار قانونمند
هیچ سازمان و نهادی در قبال اتفاقاتی از جمله متحمل شدن ضررهای قابل توجه و از دست رفتن سرمایه کاربران مسئول نیست. نباید احتمال سقوط شدید قیمت در بازار رمز ارزها را نادیده گرفت. بنابراین ریسک سرمایهگذاری در این حوزه بسیار بالا است. دنیای تکنولوژی امروز همواره در حال گسترش و توسعه است. شاید ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین یا اتریوم در آینده نزدیک دیگر پاسخگوی نیاز کاربران نباشند. فروش سنگین سرمایهگذاران و عدم استفاده از دارایی دیجیتال نیز میتواند افت قیمت شدیدی را به همراه داشته باشد.
حملات سایبری
صرافیهای ارز دیجیتال همواره در معرض بروز مشکلات امنیتی و حملات سایبری قرار دارند. کلاهبرداران همواره سعی دارند از اطلاعات کم افراد درباره حوزه نوین و نسبتا پیچیده ارزهای دیجیتال سوء استفاده کنند. بنابراین برای جلوگیری از ضررهای احتمالی، قبل از سرمایهگذاری و فعالیت در حوزههای مرتبط از جمله ماینینگ تحقیقات لازم را انجام دهید.
آموزش خرید ارز دیجیتال
با فراگیری و استقبال بیسابقه کاربران از ارزهای دیجیتال تعداد صرافیهای فعال در این حوزه که خدمات مربوط به خرید و فروش رمز ارزها را ارائه میدهند، روز به روز در حال افزایش است. شما برای خرید ارز دیجیتال میتوانید از صرافیهای ایرانی و خارجی مختلف استفاده کنید. شرایط ثبتنام و استفاده از صرافیها با توجه به ساختار و سایر عوامل متفاوت است. به طور کلی بهتر است که قبل از انتخاب صرافی نسبت به نیازها و تمایلات شخصی خود آگاهی کامل داشته باشید. البته بسیاری از صرافیهای خارجی به دلیل تحریمها خدمات خودشان را به کاربران ایرانی ارائه نمیدهند.
اما به طور کلی اگر قصد خرید ارز دیجیتال از یک صرافی خارجی را دارید، بهتر است که ابتدا دارایی خودتان را به تتر (USDT) یا همان دلار الکترونیکی، تبدیل کنید. البته امکان خرید سایر استیبل کوینها از جمله USDC، BUSD و DAI نیز وجود دارد. برای مثال اگر قصد سرمایهگذاری در بیت کوین را دارید، باید جفت ارز مورد نظر خودتان برای خرید BTC را انتخاب کنید.
بعد از انتخاب و تبدیل سرمایه به یکی از جفت ارزهای موجود در صرافی، میتوانید ارز دیجیتال را خریداری کنید. در این مرحله بعد از وارد کردن اطلاعاتی از قبیل مقداری که برای خرید ارز دیجیتال در نظر گرفتهاید، میتوانید تراکنش خودتان را به ثبت برسانید. بعد از ثبت تراکنش، ارز دیجیتال مورد نظر به کیف پول حساب کاربری شما در صرافی منتقل خواهد شد.
بیشتر سرمایهگذاران برای جلوگیری از بروز مشکلات امنیتی ارزهای دیجیتال خریداری شده را به کیف پولهای اختصاصی خودشان منتقل میکنند. فرآیند تبدیل دارایی در صرافیهای خارجی به استیبل کوینها برای برخی از کاربران سخت و پیچیده به نظر میرسد. صرافیهای ایرانی با ارائه قابلیت خرید مستقیم کار را آسانتر کردهاند. بدین صورت که شما در بستر برخی از صرافیهای ایرانی میتوانید بدون تبدیل ریال به دلار، تعداد محدودی از ارزهای دیجیتال محبوب را خریداری کنید. قوانین، مقررات و حتی نرخ کارمزد هر یک از این پلتفرمهای معاملاتی متفاوت است. بنابراین قبل از انتخاب صرافی تحقیقات لازم را انجام دهید.
ریسک های سرمایه گذاری در ارز دیجیتال
ارز دیجیتال با در نظر گرفتن اتفاقاتی مانند از دست رفتن سرمایه کاربران در پروژههای کلاهبرداری، حملات سایبری، خطاهای سیستمی و ساختاری یکی از پرریسکترین گزینهها برای سرمایهگذاری محسوب میشود. در واقع ساختار رمزنگاری شده ارزهای دیجیتال از امنیت بسیار بالایی برخوردار است، اما پیچیدگیهای این سیستم تخصصی در زمینه استفاده و ذخیره داراییهای دیجیتال میتواند از جمله خطرات اصلی برای کاربرانی باشد که آشنایی و آگاهی چندانی با حوزه رمز ارزها ندارند.
علاوه بر آن با توجه به نوسانات بازار، ریسک سرمایه گذاری در رمز ارزها بسیار بالا است. بنابراین بهتر است که قبل از هر چیز موارد زیر را در نظر بگیرید:
ریسک ناشی از مدیریت دارایی توسط شخص سرمایهگذار
ساختار کلی رمز ارزها در مقایسه با سیستمهای مالی سنتی متفاوت است. بنابراین شخص کاربر وظیفه حفظ و مدیریت صحیح دارایی دیجیتال خود را بر عهده دارد. بدین معنی که بعد از ثبت تراکنش، بازگشت یا لغو آن امکانپذیر نخواهد بود. طبق ارزیابیهای صورت گرفته حدود 5 درصد از عرضه کل بیت کوین به دلیل نداشتن رمز عبور و ارسال غلط برای همیشه از دسترس خارج شده است.
ریسک ناشی از تغییر رویکرد قانونی کشورها به ارز دیجیتال
وضعیت قانونی ارز دیجیتال در بسیاری از کشورها هنوز مشخص نیست. در این بین دولتها همواره خواستار قانونمند کردن داراییهای دیجیتال هستند. طبق دیدگاه تعدادی از کشورها ارز دیجیتال در دسته اوراق بهادار، وجه رایج یا هر دو قرار میگیرد. اما باید این نکته را در نظر گرفت که اعمال قوانین و محدودیت در حوزه رمز ارز از جانب دولتها، سقوط شدید قیمت در بازار را به همراه خواهد داشت.
ریسک استفاده از صرافی ارز دیجیتال و کیف پول
بسیاری از سرمایهگذاران ارز دیجیتال خریداری شده را در بستر صرافیها و سایر پلتفرمها ذخیره و نگهداری میکنند. اگر دارایی دیجیتال موجود در صرافی یا کیف پول به دلیل حملات سایبری، دزدی یا مشکلات سیستمی از دسترس خارج شود، سرمایه تمام کاربران آن پلفترم نیز از بین خواهد رفت.
ریسک مدیریتی
بسیاری از توسعهدهندگان با هدف سوء استفاده و کلاهبرداری، ادعاهای فریبنده و نادرستی را به سرمایهگذاران ارائه میدهند. همانطور که میدانید هیچ یک از پروژههای فعال در حوزه رمز ارزها توسط سازمان و نهاد مشخصی مورد بررسی قرار نمیگیرند. علاوه بر آن قانون مشخصی برای مقابله با کلاهبردان وجود ندارد. بنابراین وظیفه بررسی دقیق اطلاعات تیم توسعهدهنده و خدمات پروژه ارز دیجیتال مورد نظر بر عهده شخص سرمایهگذار است. در واقع بسیاری از پروژهها در نهایت قادر به پیادهسازی و اجرای ادعاهای خودشان نیستند.
ریسک خطا در برنامهنویسی
عملکرد کلی بسیاری از پلتفرمهای فعال در حوزه سرمایهگذاری و وامدهی با استفاده از قراردادهای هوشمند کنترل و مدیریت میشود. بنابراین بهتر است که کاربران تمام احتمالات را در نظر بگیرند. برای مثال ممکن است مشکلی در کدهای برنامهنویسی قرارداد هوشمند یا صرافی ارز دیجیتال به وجود بیاید و همین موضوع از دست رفتن سرمایه کاربران را به همراه داشته باشد.
دستکاری بازار
دستکاری بازار همواره به عنوان یکی از مشکلات اصلی حوزه ارزهای دیجیتال شناخته میشود. حتی برخی از صرافیها به دستکاری قیمت معاملات کاربران محکوم شدهاند.
اما با وجود تمام ریسکهایی که وجود دارد، افزایش باور نکردنی قیمت برخی از ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین طی چند سال گذشته غیر قابل انکار است. افرادی که در سالهای اول ظهور رمز ارزها این حوزه را برای سرمایهگذاری انتخاب کردند، سودهای قابل توجهی به دست آوردند. بنابراین شما هم میتوانید با عملکرد آگاهانه و شناسایی پروژههای آیندهدار در زمان مناسب، سرمایه اولیه خودتان را چندین برابر افزایش دهید.
بیشتر بخوانید: عوامل تاثیرگذار بر قیمت بیت کوین
استخراج ارز دیجیتال چیست و چگونه کار میکند؟
در واقع استخراج (Mining) به فرآیندی اشاره دارد که در طی آن استخراجکنندگان به ازای حل معادلات پیچیده ریاضی و ثبت اطلاعات جدید در بلاک چین، مقدار مشخصی ارز دیجیتال مورد نظر را به عنوان پاداش دریافت میکنند.
اما دلیل اصلی فعالیت کاربران در حوزه استخراج ارز دیجیتال چیست؟ در واقع شرایط اقتصادی ایجاب میکند که افراد چندین منبع درآمد داشته باشند. فعالیت در حوزه استخراج ارز دیجیتال میتواند منبع درآمد خوبی برای کاربران باشد. یکی از دلایل دیگر رهایی از محدودیتهای قانونی دولت و بانکها است. برای مثال ماینرهای بیت کوین به ازای تایید درستی تراکنشها، مبلغی را به عنوان پاداش در قالب رمز ارز BTC دریافت میکنند.
شبکه بلاک چین ارز دیجیتال بر پایه تراکنشها ساخته شده است. به بیان سادهتر بلاک چین مجموعهای از بلاکها است که اطلاعات را به یکدیگر متصل میکند و دادههای مربوط به هشهای رمزنگاری شده را شامل میشود. در نهایت مجموعه اطلاعات مربوط به تراکنشها که در دفتر کل به ثبت میرسند و بلاک چین را به وجود میآورند. چنین ساختاری با ارائه قابلیت بررسی تمام تراکنشهای ثبت شده در بلاک چین، شفافیت قابل قبولی را در اختیار کاربران قرار میدهد.
طی فرآیند ماینینگ تعدادی از تراکنشهای ثبت شده در شبکه برای ایجاد یک بلاک جدید جمعآوری میشوند. در حقیقت انجام این کار از بروز اتفاقاتی از قبیل دو بار خرج کردن (Double Spending) جلوگیری میکند. بلاک چین یک پایگاه داده همیشگی و عمومی برای کاربران است که اطلاعات و جزئیات تراکنش بعد از اتمام فرآیند تایید و ثبت در بستر آن به ثبت میرسند. دادههای ثبت شده در بلاک چین تغییرناپذیر هستند، بدین معنی که امکان ایجاد تغییر و اصلاح وجود ندارد.
بعد از قرار گرفتن تعداد مشخصی از تراکنشها در یک بلاک، اطلاعات مربوط به عنوان و هش بلاک قبلی در زنجیره و هش بلاک جدید ثبت میشوند. ماینرهای شبکه در این مرحله با بررسی هش ایجاد شده، متوجه خواهند شد که بلاک جدید معتبر است یا خیر. بعد از انجام بررسیهای نهایی استخراج با موفقیت به پایان میرسد. به طور خلاصه استخراج به فرآیند تایید تراکنش ارز دیجیتال و اضافه شدن آن به عنوان بخشی از بلاک اشاره دارد.
بیشتر بخوانید: معرفی و بررسی ۷ مورد از بهترین دستگاه ماینر
استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟
برخی از پروژههای فعال در حوزه ارز دیجیتال برای حفظ و تقویت سیستم امنیتی بلاک چین خودشان از استیکینگ (Staking) استفاده میکنند. در واقع هنگام مشارکت در فرآیند استیکینگ دارایی دیجیتال کاربر طی یک بازه زمانی مشخص، قفل خواهد شد و در نهایت مقداری از ارز دیجیتال مورد نظر خود در قالب پاداش به او تعلق میگیرد.
بلاک چین ارزهای دیجیتال اتریوم، کازماس و تزوس از الگوریتم اثبات سهام استفاده میکنند. بنابراین قابلیت استیک رمز ارز این دسته از داراییهای دیجیتال در اختیار سرمایهگذاران پروژه قرار میگیرد. استیکینگ ارز دیجیتال روش خوبی برای کسب درآمد منفعل برای کاربرهایی است که با هدف سرمایهگذاری بلند مدت در این حوزه سرمایهگذاری کردهاند.
آینده ارز دیجیتال
ارزهای دیجیتال طی دهه گذشته تحولات زیادی را تجربه کردهاند. ذخیره ارزش، انتقال و پرداخت با دارایی دیجیتال با روشهای مختلف برای کاربران در سراسر جهان امکانپذیر است. ساختار هوشمندانه ارزهای دیجیتال از اعمال سیاستهای مالی ناعادلانه دولتها جلوگیری میکند. شما همچنین میتوانید در بستر پلتفرمهای حوزه امور مالی غیر متمرکز که اصطلاحا دیفای نیز نامیده میشود، بدون دخالت سازمانهای بانکی از خدمات وامدهی و وامگیری استفاده کنید.
تعدادی از شرکتهای بزرگ معتقدند که تکنولوژی بلاک چین به زودی بسیاری از چالشهای زنجیره تامین را برطرف خواهد کرد. تمام مواردی که گفته شد و مقبولیت باور نکردنی این تکنولوژی در سراسر جهان طی یک مدت زمان کوتاه (از سال 2008 تا به حال)، نشانگر آینده روشن پیش روی ارزهای دیجیتال و تکنولوژی وابسته به آن یعنی بلاک چین است. همین موضوع موجب شده تا کارشناسان بسیاری، سرمایهگذاری در حوزه رمز ارزها را به تمام افراد پیشنهاد کنند. اگر به دنبال کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با ساختار بازار رمز ارزها هستید، مطالعه مقاله «آشنایی با اصطلاحات کاربردی بازار ارز دیجیتال» را به شما پیشنهاد میکنیم.
سخن پایانی
کریپتوکارنسی یک نوع دارایی دیجیتال است که امنیت آن با استفاده از تکنولوژی رمزنگاری تامین میشود. از آنجایی که زمان زیادی از پیدایش و به کارگیری تکنولوژیهای مربوط به این حوزه نمیگذرد، لازم است که قبل از سرمایه گذاری تمام ریسکهای احتمالی را در نظر بگیرید. خرید ارز دیجیتال تنها راه سرمایه گذاری و کسب درآمد در این حوزه نیست، شما همچنین میتوانید با توجه به خواسته و نیازهای شخصی خودتان سایر روشها مانند استخراج و استیکینگ را انتخاب کنید.
چگونه میتوانم ارز دیجیتال بخرم؟
بیشتر کاربران ارز دیجیتال مورد نظر خودشان را با استفاده از تتر (USDT) یا همان دلار دیجیتال خریداری میکنند. البته در برخی از موارد خرید رمز ارزها با بیت کوین یا سایر ارزهای دیجیتال نیز امکانپذیر است. شما میتوانید از خدمات صرافیهای ارز دیجیتال خارجی و داخلی استفاده کنید. این نکته را هم به خاطر داشته باشید که خدمات تعدادی از صرافیهای خارجی به دلیل تحریمها برای کاربران ایرانی در دسترس نیستند. در این بین برخی از کیف پولها علاوه بر ذخیره داراییهای دیجیتال شما، قابلیت خرید و فروش ارزهای دیجیتال را نیز به کاربران خود ارائه میدهند. پیشنهاد میکنیم قبل از انتخاب پلتفرم خرید و فروش ارز دیجیتال تمام موارد از جمله تحریم، محدودیتها، کارمزد و سایر موارد را در نظر بگیرید.
آیا میتوانم ارز دیجیتال تولید کنم؟
ارز دیجیتال طی فرآیند استخراج یا همان ماینینگ تولید میشوند. برای مشارکت در فرآیند استخراج باید تاریخچه تمام تراکنشهایی که تا به امروز در شبکه بیت کوین به ثبت رسیدهاند را دانلود کنید. شما همچنین برای استخراج به سخت افزارهای تخصصی که ماینر نامیده میشوند، نیاز دارید. در نهایت بعد اتمام فرآیند استخراج، شبکه مقداری از ارز دیجیتال مورد نظر را در قالب پاداش به شما پرداخت میکند. شما میتوانید با خرید ماینر به تولید ارز دیجیتال، فعالیت و کسب درآمد در این حوزه بپردازید.
هدف اصلی ارز دیجیتال چیست؟
ارزهای دیجیتال نسخه جدید و جایگزینی برای پول محسوب میشوند. تسریع فرآیند امور مالی و کاهش هزینهها از جمله اهداف اصلی رمز ارزها هستند. در واقع تکنولوژی بلاک چین موجب تمرکز زدایی سیستم مالی ارزهای دیجیتال شده است. به طور کلی ارزهای دیجیتال بستر لازم برای انجام مبادلات بدون حضور واسطهها و شخص ثالث را برای کاربران سراسر جهان فراهم کردهاند.
دلیل محبوبیت ارزهای دیجیتال چیست؟
محبوبیت ارزهای دیجیتال در جوامع جهانی میتواند دلایل زیادی داشته باشد. اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که دلیل اصلی محبوبیت ارز دیجیتال آینده روشن و احتمال جایگزینی آن با پول کاغذی است. حذف سازمانهای بانکی میتواند قدم مثبتی در مسیر عدالت و جلوگیری از تحمیل سیاستهای مالی به عموم مردم در جوامع باشد. ساختار هوشمندانه و غیر متمرکز بلاک چین نیز به عنوان یکی از زیرساختهای اصلی ارز دیجیتال، بسیاری از کارشناسان فعال در امور مالی را به آینده ارزهای دیجیتال امیدوار کرده است.
محبوب ترین ارزهای دیجیتال کداماند؟
بیت کوین به عنوان اولین و محبوبترین ارز دیجیتال شناخته میشود. سایر رمز ارزها مانند اتریوم، بایننس کوین، سولانا و کاردانو نیز از جمله پروژههای محبوب و پرطرفدار در بازار ارزهای دیجیتال هستند.
امنیت ارزهای دیجیتال چه قدر است؟
ارزهای دیجیتال طی سالهای اخیر محبوبیت قابل توجهی در بین کاربران سراسر جهان به دست آوردهاند. ساختار مستقل رمز ارزها، عدم دخالت و نظارت سازمانهای دولتی را با خود به همراه داشته است. اما باید این نکته را هم خاطر داشته باشید که بازار ارزهای دیجیتال نوسانات بسیار بالایی را تجربه میکنند. ریسک سرمایهگذاری در بازار ارز دیجیتال بالا است. بهتر است قبل از سرمایهگذاری تمام جوانب را بسنجید و ببینید که توانایی مواجهه با ضررهای احتمالی را دارید یا خیر.