بیش از یک دهه است که استخراج رمز ارزها به یکی از روش های کسب درآمد و سود آوری در دنیا بدل شده است. برای استخراج ارزهای دیجیتال یا همان ماینینگ (Mining)، ملزوماتی وجود دادرد که مهم ترین آن دستگاه ماینر است. سخت افزارهای استخراج یا همان ماینرها انواع مختلفی دارند که در طول زمان، از زمان پیدایش رمز ارزها، دچار تغییر و تحولاتی از نظر تکنولوژی و قدرت پردازشی شده اند. پیشرفته ترین دستگاه هایی که امروزه برای ماینینگ مورد استفاده قرار می گیرد، اسیک ماینرها ها هستند.
ماینرهای اسیک (ASIC)، کامپیوترهای تک کاره ای هستند که از قدرت پردازشی بالاتری نسبتا به نسل های قبلی سخت افزارهای استخراج بیت کوین نظیر CPU، GPU و FPGA برخوردار هستند. این دستگاه های عموما پر سر و صدا، تنها برای یک هدف ساخته شده اند؛ استخراج رمز ارزها (مثل بیت کوین)! اما شاید این سوال برایتان پیش آید که درون یک ماینر ASIC چه قطعاتی وجود دارد و هر کدام چه وظیفه ای دارند؟ با ما همراه باشید تا در این مقاله با چند مورد از مهم ترین قطعات ماینر های اسیک آشنا شویم. اما پیش از آن مختصری در مورد دستگاه ماینر و فرایند ماینینگ توضیح خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: ماینر چیست؟
دستگاه ماینر یا دستگاه استخراج ارز دیجیتال چیست؟
ساتوشی ناکاماتو، خالق بیت کوین در سال 2008 در نظر داشت تا بیت کوین با استفاده های CPU های کامپیوتر های شخصی استخراج شود. در چند سال اول به دلیل کمتر بودن تعداد ماینرها و در نتیجه پایین بودن درجه سختی شبکه، این کار امکان پذیر بود و پاداش حاصل از ماین کردن هم کفاف هزینه های مربوط به تامین برق و استهلاک کامپیوترها را می داد.
اما هر چه تعداد فعالین در حوزه استخراج رمز ارزها افزایش پیدا کرد، درجه سختی استخراج رمز ارزهایی مثل بیت کوین نیز افزایش یافت و دیگر استخراج آن ها با CPU ها عملا امکان پذیر نبود. بنابراین نسل های بعدی سخت افزار های پیشرفته تر نظیر GPU (واحد پردازش گرافیکی) و پس از آن FPGA (مدار مجتمع دیجیتال برنامهپذیر) برای ماینینگ مورد استفاده قرار گرفتند. پس از مدتی حتی این سخت افزارها هم قادر به ماین کردن و دریافت سود حاصل از ماینینگ نبودند و بنابراین سخت افزارهای پیشرفته تری به نام ASIC ماینر ها روی کار آمدند.
دستگاه های ماینر ASIC
دستگاه های ماینر اسیک یا ASIC (مخفف Application Specific Integrated Circuits) مدارهای مجتمع با کاربرد خاص هستند که همانطور که گفته شد فقط برای استخراج رمز ارزها کاربرد دارند. هر کدام از ASIC ماینرها، توانایی حل کردن الگوریتم خاصی دارند (مانند SHA-256 ،Scrypt و …) و بنابراین به منظور استخراج رمز ارزهای خاصی که با آن الگوریتم سازگار هستند، به کار می روند. بنابراین از اسیک ماینر بیت کوین که قابلیت استخراج با الگوریتم SHA-256 را دارد، نمی توان برای استخراج اتریوم (با الگوریتم Ethash) استفاده کرد.
قطعات ماینرهای ASIC
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، اسیک ماینرها کامپییوترهای تک کاربردی برای استخراج رمز ارز ها هستند. این دستگاه ها توسط کمپانی های مختلفی در جهان تولید می شوند که معروف ترین آن ها بیت مین (Bitmain) تحت برند انت ماینر، میکروبیتی (MicorBT) تحت برند واتس ماینر و کنان (Canaan) تحت برند آولون ماینر هستند. اکثر اجزا و قطعات ماینرهای اسیک مشابه یکدیگر هستند. در ادامه این مطلب به معرفی 6 مورد از اصلی ترین قطعه های به کار رفته در یک دستگاه استخراج اسیک، اشاره می کنیم.
پیش از ادامه این قسمت در صورتی که در حال حاض دستگاه ماینر دارید و قطعه ای از آن خراب شده، می توانید برای دریافت مشاوره در خصوص تعمیر یا تعویض قطعه مورد نظر با کارشناسان هشبان تماس بگیرید.
هشبرد
هشبرد (hashboard) را می توان یکی از قطعات ماینر که بسیار حیاتی و ضروری است نامید. وظیفه هشبرد انجام پردازش هاست. میزان قدرت یک ماینر به میزان هش آن بستگی دارد؛ از این رو این قطعه یکی از بخش های اصلی ماینر محسوب می شود. یکی از عواملی که این قطعه را در معرض کاهش کارایی لازم، آسیب دیدگی و از کار افتادگی قرار می دهد، افزایش دمای دستگاه ماینر است. بنابراین از سیستم خنک کننده و تهویه مناسب در محیط اطراف دستگاه های ماینر استفاده کنید تا دمای دستگاه در محدوده دمایی که در دفترچه راهنمای آن نوشته شده قرار بگیرد.
بیشتر بخوانید: آموزش عیب یابی و تعمیر هشبرد ماینر
پاور یا منبع تغذیه
وظیفه اصلی پاور یا منبع تغذیه (PSU)، رساندن برق به بخش های مختلف دستگاه استخراج ارز دیجیتال است. در واقع پاور، جریان برق متناوب یا AC را به جریان برق مستقیم یا DC تبدیل می کند؛ یعنی برق شهری را دریافت و به برق قابل استفاده برای قطعات مختلف ماینر بدل می کند. در صورتی که نوسانات برق زیاد شود این واحد از دستگاه آسیب خواهد دید و باید اقدام به تعویض یا تعمیر آن کنید.
کنترل برد
کنترل برد (Control board) دستگاه ماینر، یکی دیگر از اصلی ترین قطعات ماینر است. وظیفه کنترل برد، برقراری ارتباط میان هشبرد هاست. همچنین این قطعه وظیفه جمع آوری داده ها از هشبردها و انتقال داده خروجی و محاسبه شده توسط هشبرد ها را دارد. به عبارت دیگر کنترل برد به کنترل عملکرد هشبرد ها می پردازد. همانطور که گفته شد کنترل برد یکی از قطعات اصلی دستگاه های ماینر است و خرابی آن باعث از کار افتادن کل دستگاه ماینر می شود.
بیشتر بخوانید: آموزش عیب یابی و تعمیر فن و کنترل برد ماینر | راهنمای جامع
فن
از دیگر مهم ترین قطعات ماینر، فن آن است. اهمیت این قطعه از آن جهت است که دستگاه های ماینر بایستی به صورت شبانه روزی و هر روز هفته روشن باشند؛ این روشن بودن مداوم باعث تولید گرمای زیادی از این دستگاه ها می شود. بنابراین برای جلوگیری از داغ شدن بیش از حد قطعات داخل ماینر و از کار افتادن آن، نیاز به یک فن مناسب است. به عبارت دیگر، کارکرد صحیح فن ماینر تاثیر مستقیم روی کارکرد صحیح دستگاه شما و در نتیجه کسب سود از فرایند ماینینگ دارد.
در ماینر ها از دو نوع فن استفاده می شود؛ فن های دمنده و فن های مکنده. فن های دمنده جلوی دستگاه نصب می شوند و هوای بیرون را به داخل ماینر می برند و موجب بالانس شدن دمای ماینر می شوند. فن های مکنده در پشت ماینر ا نصب می شوند و وظیفه آنها انتقال گرمای درون ماینر ها به بیرون از ماینر است. در صورتی که دمای ماینر بالا رفت، هر چه سریعتر جهت عیب یابی و تعمیر ان عمل کنید.
کابل برق
کابل برق نیز از دیگر اجزای دستگاه مانیر است. افزایش مس موجود در کابل موجب عبور جریان بیشتری می شود به همین خاطر حتما از کابل های برقی استفاده کنید که درصد خلوص مس بالاتری دارند و پوشش آنها سیلیکونی است.
کابل دیتا
این کابل، انتقال دیتا بین هش برد ماینر و بردِ دستگاه ماینر را بر عهده دارد. اگر کابل دیتا خراب شود، قدرت هش دستگاه پایین می آید، موجب قطع و وصل شدن هشبرد می شود و در نتیجه در سودآوری حاصل از ماینینگ اختلال ایجاد می کند.
نتیجه گیری
در این مقاله با ماینرهای اسیک (ASIC) به عنوان پیشرفته ترین تجهیزات حال حاضر در صنعت ماینینگ را معرفی و بررسی کردیم. همچنین با مهم ترین قطعات ماینرهای ASIC یعنی هشبرد، کنترل برد، پاور، فن، کابل دیتا و کابل برق آشنا شدیم و کاربرد هر یک را مرور کردیم.
خرید تجهیزات و قطعات ماینر و در نهایت ورود به بازار ارز های دیجیتال نیازمند داشتن دانش و آگاهی کافی در این زمینه می باشد. در مقاله فوق درباره هر یک از قطعات تشکیل دهنده ماینر و وظایف و مکانیزم عملکرد آنها مطالبی ارائه شد. مرکز تخصصی تعمیرات هشبان، با دارا بودن نیروهای مجرب و حرفه ای، با مجوزهای قانونی و فنی مورد نیاز، آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشد. با آسودگی خاطر، دستگاه ماینر خود را جهت تعمیر به ما بسپارید. می توانید جهت ثبت سفارش تعمیر، اینجا کلیک کنید.
نظرات (3)
شقایق
الان کدوم دستگاه ماینر برای استخراج بیت کوین مناسبه؟
هشبان
سلام، وقت بخیر. انت ماینر S19 XP Hyd در حال حاضر به عنوان قویترین ماینر بیت کوین شناخته میشه.
احمد
سلام .الان کدوم بخش ماینر هست که شبکه الگوریتم رو تعیین میکنه که بر روی الگوریتم مثلا بیت کوین ماین کنه یا مثلا بر روی الگوریتم اتریوم ماین کنه؟ممنون میشم پاسخ بدین.