کاربران برای مشارکت در فرآیند ماینینگ یا همان استخراج ارزهای دیجیتال از تجهیزات تخصصی به نام ماینر، استفاده میکنند. دستگاههای ماینر با وجود تفاوتهای ظاهری، ساختار کلی یکسانی دارند. به بیان سادهتر تمام ماینرها برای استخراج رمز ارزها و ساخت بلاک جدید در شبکه بلاک چین، یک فرآیند مشابه را طی میکنند. عملکرد درست ماینر به سلامت تمام قطعات تشکیل دهنده دستگاه وابسته است. در این مقاله دلایل خرابی ماینر را مورد بررسی قرار میدهیم و به نکاتی در زمینه چگونگی تشخیص و عیب یابی قطعات دستگاه ماینر میپردازیم. مطالعه این مقاله را به علاقهمندان و سرمایهگذاران فعال در حوزه استخراج رمز ارز، پیشنهاد میکنیم.
آشنایی با فرآیند استخراج ارز دیجیتال و دستگاه ماینر
رمز ارزها با ایجاد یک ساختار غیر متمرکز و حذف شخص ثالث، تحولات قابل توجهی را در سیستم مالی جهان به وجود آوردهاند. این دسته از داراییهای دیجیتال با بهکارگیری تکنولوژیهای نوین و روز دنیا، بستری برای تعامل مستقیم کاربران با یکدیگر در سراسر جهان به وجود آوردهاند. الگوریتم اجماع به عنوان یکی از اصلیترین بخشهای پروژههای رمز ارز شناخته میشود. این تکنولوژی طی فرآیند پردازش و ثبت تراکنشها در شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. ساختار هوشمند و خودکار الگوریتمهای اجماع، اعتماد به ارزهای دیجیتال را برای کاربران سادهتر کرده است.
البته الگوریتمهای اجماع متنوع و متفاوتی در پروژههای فعال در این حوزه به کار گرفته میشوند. برای مثال بیت کوین به عنوان اولین و محبوبترین ارز دیجیتال بازار رمز ارزها با استفاده از الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) تراکنشهای کاربران را پردازش و مدیریت میکند. در این الگوریتم اجماع افراد با استفاده از قدرت پردازشی سخت افزارهایی به نام دستگاه ماینر، معادلات پیچیده ریاضی را حل میکنند. حل این معادلات ریاضی در نهایت موجب ساخت بلاک جدید در شبکه بیت کوین میشود. در حقیقت ذخیره اطلاعات تراکنشها به صورت زنجیرهای و در قالب بلاک، احتمال بروز مشکلاتی مانند دستکاری داده و حملات سایبری را به حداقل میزان ممکن میرساند.
سخت افزارهای ماینینگ از قطعات و بخشهای مختلفی تشکیل شدهاند برای مثال میتوان به فن، پاور ماینر، هشبرد و کنترل برد اشاره کرد. ماینر نیز درست مانند سایر تجهیزات الکترونیکی خراب میشود. خرابی یا بروز مشکل در هر یک از این قطعات، اختلال در فرآیند استخراج را با خود به همراه دارد. خرابی دستگاه ماینر میتواند ضررهای قابل توجهی به شخص استخراج کننده وارد کند.
اما دلیل اصلی خرابی ماینر ارز دیجیتال چیست؟ استفاده از چه راهکارهایی تشخیص و عیب یابی قطعات ماینر را برای کاربران و سرمایهگذاران فعال در حوزه استخراج آسانتر میکند؟ در ادامه علاوه بر بررسی بخشهای مختلف دستگاه ماینر، پاسخ کارشناسان به این سوالات را نیز مورد بررسی قرار میدهیم. لازم به ذکر است که مجموعه هشبان به عنوان اولین و مجهزترین مرکز تخصصی تعمیر دستگاههای ماینر در ایران خدمات قابل قبولی را در زمینه تعمیر و تعویض قطعات به کاربران خود ارائه میدهد. بنابراین در صورت بروز هر گونه مشکل در دستگاه خودتان میتوانید از کارشناسان و تعمیرکاران متخصص هشبان کمک بگیرید.
بیشتر بخوانید: نکات مهم برای جلوگیری از خراب شدن ماینر ؛ افزایش راندمان و طول عمر
پاور ماینر (منبع تغذیه)
منبع تغذیه یا همان پاور ماینر (PSU) به عنوان واحد تامین کننده نیروی برق دستگاه ماینر شناخته میشود. به طور کلی منبع تغذیه در دستگاههای سخت افزاری بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که توان مصرفی سایر قطعات توسط این بخش تامین میشود.
بیشتر بخوانید: راهنمای عیب یابی و تعمیر پاور ماینر ؛ صفر تا صد
هشبرد
هشبرد نیز یکی از قطعات دیگر مهم و کاربردی در سخت افزارهای ماینر است و وظیفه انجام پردازشهای سنگین طی فرآیند استخراج ارزهای دیجیتال را بر عهده دارد. همین موضوع موجب شده تا هشبرد از سایر قطعات ماینر گرانتر باشد. جالب است بدانید که ضریب استهلاک و خرابی آن نیز به نسبت سایر قطعات بیشتر است.
بیشتر بخوانید: آموزش عیب یابی و تعمیر هشبرد ماینر
کنترل برد
کنترل برد به عنوان یکی از مهمترین بخشهای سخت افزاری ماینر، وظیفه برقراری ارتباط بین هشبردهای دستگاه را بر عهده دارد. انتقال دادههای خروجی توسط هشبردها نیز به عنوان یکی از وظایف دیگر آن شناخته میشود. در صورت بروز مشکل در کنترل برد، دستگاه ماینر خاموش میشود و دیگر قابل استفاده نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: آموزش عیب یابی و تعمیر کنترل برد ماینر ؛ راهنمای جامع
مشکل از کدام بخش ماینر است؟ کنترل برد، پاور ماینر یا هشبرد؟
یکی از رایجترین سوالات استخراج کنندگان هنگام از کار افتادن ماینر یا عدم ارائه عملکرد قابل قبول، این است که چگونه متوجه شویم ایراد از کدام بخش ماینر است؟ کنترل برد، هشبرد یا پاور ماینر؟ در ادامه مشکلات رایج و احتمالی در بخشهای مختلف دستگاه ماینر را با جزئیات بیشتر مورد بررسی قرار میدهیم.
دلایل خرابی ماینر: پاور دستگاه ماینر
بروز مشکل در پاور یا منبع تغذیه ماینر میتواند موجب خرابی دستگاه ماینر شود. ابتداییترین کاری که برای شناسایی منبع تغذیه معیوب میتوان انجام داد، جابهجایی پاور دو ماینر مشابه با یکدیگر است. در صورت روشن شدن دستگاه ماینر، پاور قبلی دستگاه مشکل داشته و نیازمند تعمیر یا تعویض است. ساختار برخی دستگاهها به گونهای طراحی شده است که کنترل برد و منبع تغذیه به یکدیگر متصل هستند. در صورت اتصال کنترل برد و منبع تغذیه، اگر دستگاه حتی بعد از جابهجایی روشن نشد، میتوان به این نتیجه رسید که پاور سالم بوده و مشکل از کنترل برد دستگاه ماینر است.
در پاورهای معمولی شما میتوانید با استفاده از دستگاه مولتی متر، 12.5 را در بخش خروجی پاور قرار دهید. اگر دستگاه خروجی مورد نظر را ارائه داد، پاور سالم است. در غیر این صورت مشکلی در منبع تغذیه وجود دارد. در بخش خروجی پاور یک سری ماسفت (MOSFET) قرار گرفته است. ماسفت یک قطعه الکترونیکی یا نوعی ترانزیستور است که وظیفه سوئیچینگ ولتاژ را بر عهده دارد. این قطعه نیز در برخی موارد دچار مشکل میشود.
برای مثال ممکن است پاور دستگاه هنگام شروع کار کند، اما پس از نیم ساعت خاموش شود. مشکل دستگاه ماینر چیست؟ در چنین شرایطی احتمال وجود مشکل در فن ماینر وجود دارد. گرمای بسیار بالا در قسمت خروجی پاور و عدم تامین انرژی و برق مورد نیاز برای انجام فرآیند استخراج موجب خراب شدن تعدادی از ماسفتها میشود. در واقع دستگاه روشن میشود اما پاور خراب است.
دلایل خرابی ماینر: هشبرد دستگاه ماینر
وجود مشکل در هشبرد دستگاه ماینر نیز میتواند موجب خرابی دستگاه ماینر شود. در ابتدا جانکشن (بخش متصل به کابل دیتا) را چک کنید؛ چرا که احتمال آسیب دیدگی در این بخش وجود دارد. برای چک کردن جانکشن جای هشبردها را عوض کرده و سپس دستگاه ماینر را مجددا تست کنید. هشبرد 1 را سالم و هشبرد 2 را خراب در نظر بگیرید. بعد از جدا کردن هر دو هشبرد، هشبرد 2 را در جایگاه هشبرد 1 قرار دهید. در صورت روشن شدن و کار کردن، جانکشن کنترل برد سالم است.
در مرحله بعد اتصالات کابل را مورد بررسی قرار دهید. کابل دیتا اتصال دهنده هشبرد به کنترل برد را چک کنید. کابل 1 را سالم و کابل 2 را خراب در نظر بگیرید. کابل هشبرد 1 را با کابل هشبرد 2 جابهجا کنید. اگر ماینر (با فرض سالم بودن هشبرد) کار کرد، متوجه میشویم که مشکل از کابل هم نبوده است. در نهایت هشبرد 2 (معیوب) را با هشبرد 1 (سالم) جابهجا کنید. در صورت شناسایی هشبرد، به این نتیجه میرسیم که هشبرد 2 دچار مشکل شده است.
دلایل خرابی ماینر: کنترل برد دستگاه ماینر
وجود مشکل یا خرابی کنترل برد نیز میتواند مشکلاتی را برای دستگاه ماینر به همراه داشته باشد. شما برای عیب یابی کنترل برد میتوانید از چندین روش استفاده کنید. یکی از این روشها تست پاور نامیده میشود. در برخی موارد با وجود روشن بودن کنترل برد، دستگاه ماینر IP ارائه نمیدهد. در چنین شرایطی کنترل برد خراب است.
البته این احتمال نیز وجود دارد که کنترل برد IP ارائه دهد، اما هنگام ورود به بخش IP با مشکلی مانند عدم شناسایی هشبرد یا فن مواجه شوید. فرض کنید دستگاه ماینر شما دو فن دارد، اما تنها یکی از آنها قابل شناسایی هستند. در چنین شرایطی جانکشن فن دچار مشکل شده است. در آخرین حالت، کنترل برد روشن نمیشود یا نقاطی بر روی آن به نمایش در میآیند. این موضوع نشانگر سوختن آی پی است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مطالعه مقاله «کنترل برد ماینر ؛ تعمیر یا تعویض؟» را به شما پیشنهاد میکنیم.
دلایل خرابی ماینر: فن دستگاه ماینر
در نهایت خرابی فنهای دستگاه نیز میتواند مشکلاتی را در ماینر به وجود آورد. در چنین شرایطی اولین کاری که باید انجام دهید، جابهجایی فنها است. به بیان سادهتر یک فن سالم را بر روی دستگاه ماینر خود قرار دهید. در صورت شناسایی و تشخیص سرعت فن، معیوب بودن فن قبلی ثابت میشود. اگر بعد از اتصال فن سالم، دستگاه ماینر همچنان قادر به شناسایی فن جدید نبود، جانکشن خراب است.
وجود مشکل در جانکشن به این معنا نیست که مشکل با تعویض آن به کلی برطرف خواهد شد؛ چرا که در برخی موارد مشکل از پردازنده نشات میگیرد. به بیان سادهتر این احتمال وجود دارد که قسمتی از پردازنده متصل به فن به دلیل کشیدن جریان بسیار بالا، سوخته باشد.
سخن پایانی
در این مقاله شما را با دلایل اصلی خرابی ماینرها آشنا کردیم و توضیحاتی را در زمینه عیب یابی هر یک از این قطعات ارائه دادیم. اما در حالت کلی بهتر است فرآیند تعمیر و عیب یابی دستگاه ماینر خود را به افراد متخصص فعال در این حوزه بسپارید. مجموعه هشبان به عنوان اولین و مجهزترین مرکز تخصصی تعمیر دستگاههای ماینر در ایران، خدمات قابل قبولی را در این زمینه به شما کاربران عزیز ارائه میدهد. شما همواره میتوانید به صورت مستقیم با کارشناسان هشبان در ارتباط باشید و اقدامات لازم جهت ثبت سفارش تعمیر را در بستر سایت انجام دهید.