دامیننس بیت کوین شاخصی برای تعیین میزان تسلط بیت کوین در بازار است. با شناخت و درک دامیننس بیت کوین میتوانید تصمیمات آگاهانهتری در بازار کریپتو بگیرید. به بیان سادهتر، میزان دامیننس بیت کوین پیشبینی روند قیمت را در بازار برای سرمایهگذاران و تحلیلگران آسانتر میکند. در این مقاله آموزشی هشبان، شما را با ابعاد مختلف دامیننس بیت کوین آشنا میکنیم؛ با ما همراه باشید.
دامیننس بیت کوین (Bitcoin Dominance) چیست؟
در حال حاضر، بیشتر از یک میلیون پروژه به جز بیت کوین در بازار ارز دیجیتال فعال هستند. بالاترین مارکت کپ یا همان ارزش بازار برای بیت کوین است. این دارایی دیجیتال از همان ابتدا با هدف ایجاد یک سیستم پرداخت غیر متمرکز و بین المللی توسعه داده شد؛ اما به مرور از این هدف فاصله گرفت و در حال حاضر عموما برای ذخیره ارزش بهکار گرفته میشود.
تحلیلگران بعد از بررسی شرایط بازار طی سالهای اخیر، الگوهای تکنیکال پرکاربردی را شناسایی کردهاند که همواره شاهد شکلگیری آنها هستیم. دامیننس بیت کوین هم از جمله شاخصهایی است که درک الگوهای تکنیکال و روند قیمت در بازار را برای سرمایهگذاران آسانتر میکند.
در حالت کلی، بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال جهان همواره تاثیرگذارترین عامل در روند بازار بوده است؛ بنابراین دامیننس بیت کوین هم در دسته شاخصهای مهم و کاربردی قرار میگیرد. اما دامیننس بیت کوین دقیقا چیست؟
دامیننس بیت کوین (Bitcoin Dominance – BTC Dominance) میزان سلطه بیت کوین در بازار ارز دیجیتال را نشان میدهد. برای رسیدن به میزان دقیق دامیننس ابتدا باید مارکت کپ بیت کوین را محاسبه کنید. مارکت کپ بیت کوین با ضرب تعداد بیت کوینهای استخراج شده در قیمت کنونی دارایی به دست میآید.
در ادامه برای محاسبه دامیننس بیت کوین کافیست مارکت کپ آن را در مارکت کپ بازار تقسیم کنید. به بیان دیگر، با محاسبه دامیننس متوجه میشوید که چند درصد از کل سرمایه در گردش بازار ارز دیجیتال متعلق به بیت کوین است.
مارکت کپ بازار ارز دیجیتال ÷ مارکت کپ بیت کوین = دامیننس بیت کوین
تحلیلگران وسرمایهگذاران میتوانند با بررسی شاخص دامیننس بیت کوین، بهترین نقاط برای ورود و خروج به بازار ارز دیجیتال را شناسایی کنند. با توجه به ساختار پیچیده و نوین داراییهای دیجیتال، آشنایی با ساختار و اصطلاحات کاربردی بازار ارز دیجیتال از جمله ضروریتهای اصلی برای علاقهمندان به این حوزه است. فعالان حرفهای برای گرفتن بهترین تصمیم حتما پیش از انجام هر گونه اقدامی دامیننس بیت کوین و سایر شاخصهای تاثیرگذار را بادقت بررسی میکنند.
بیشتر بخوانید: آموزش استخراج بیت کوین ؛ راهنمای جامع استخراج بیت کوین
تاثیر دامیننس بیت کوین بر بازار ارز دیجیتال
همانطور که پیشتر هم اشاره شد؛ تحلیلگران و سرمایهگذاران بازار ارز دیجیتال با بررسی میزان دامیننس بیت کوین، روند احتمالی آلت کوینها را پیشبینی میکنند. این نکته را به خاطر داشته باشید که افزایش یا کاهش دامیننس بیت کوین صرفا نشانه خوب یا بدی نیست! اما سرمایهگذاران میتوانند با در نظر گرفتن این شاخص، تصمیمات بهتر و مطمئنتری بگیرند.
در حالت کلی افزایش دامیننس بیت کوین نشان میدهد که ترجیح و تمرکز اصلی سرمایهگذاران خرید بیت کوین است. افزایش دامیننس بیت کوین در بیشتر موارد موجب شکلگیری روند نزولی در نمودار قیمت آلت کوینهای فعال بازار ارز دیجیتال میشود. از سوی دیگر کاهش دامیننس بیت کوین عموما شکلگیری روند صعودی در قیمت آلت کوینها را با خود به همراه دارد.
میتوان گفت که افزایش دامیننس، میزان استقبال سرمایهگذاران از یک دارایی دیجیتال مانند بیت کوین را نشان میدهد. هر چه تقاضا برای خرید و سرمایهگذاری یک ارز دیجیتال بیشتر باشد؛ احتمال افزایش قیمت آن دارایی هم بیشتر است. اما استراتژی پیشنهادی تحلیلگران حرفهای بازار بعد از بررسی شاخص دامیننس برای مدیریت درست دارایی چیست؟
دامیننس بیت کوین | روند قیمت بیت کوین | سیگنال |
افزایش دامیننس بیت کوین | مشاهده روند صعودی قیمت | خرید بیت کوین |
افزایش دامیننس بیت کوین | مشاهده روند نزولی قیمت | فروش آلت کوینها |
کاهش دامیننس بیت کوین | مشاهده روند صعودی قیمت | خرید آلت کوینها |
کاهش دامیننس بیت کوین | مشاهده روند نزولی قیمت | فروش بیت کوین |
البته با توجه به نوسانات شدید قیمت نمیتوان پیشبینی دقیق و درستی از روند قیمت ارائه داد. بنابراین پیش از انجام هر گونه اقدامی تمام جوانب را بادقت بررسی کنید.
عوامل تاثیرگذار بر میزان دامیننس بیت کوین
همانطور که مشاهده کردید؛ آگاهی و بررسی دامیننس بیت کوین پیش از ورود به بازار همواره حائز اهمیت است. اما دقیقا چه عواملی میزان دامیننس بیت کوین را افزایش یا کاهش میدهند؟ در این بخش عوامل تاثیرگذار بر میزان دامیننس بیت کوین را معرفی میکنیم.
تغییر روند
پیش از معرفی آلت کوینها و افزایش محبوبیت آنها، دامیننس بیت کوین بالای 90% بود. اما با افزایش آگاهی افراد درباره آلت کوینها و افزایش تعداد سرمایهگذاران، میزان دامیننس بیت کوین کاهش یافت. آلت کوینها به منظور رفع ضعفهای سیستمی و ساختاری بیت کوین ایجاد شدهاند.
ساختار و قابلیتهای کاربردی برخی از آلت کوینها، نظر کاربران و حتی سرمایهگذاران بزرگ بازار را به خود جلب میکنند. در واقع سایر پروژههای فعال بازار سعی دارند؛ با ایجاد تغییرات لازم سیستم غیر متمرکز کنونی ارزهای دیجیتال را ارتقاء دهند.
به عنوان مثال هدف اصلی بیت کوین تنها ایجاد یک سیستم پرداخت غیر متمرکز برای انتقال ارزش بود؛ در حالی که سایر پروژهها در صنعت بازی، هنر، سیستم مالی غیر متمرکز (DeFi)، متاورس و سایر حوزهها فعالیت دارند. تمام این عوامل در بازههای زمانی مختلف موجب تغییر روند بازار میشوند.
بنابراین تغییر روند به عنوان یکی از عوامل اصلی در میزان دامیننس بیت کوین شناخته میشود. اما در نهایت این حقیقت برای همه ثابت شده است که بیت کوین باثباتترین و مطمئنترین گزینه در بازار ارز دیجیتال برای سرمایهگذاری است. افزایش دامیننس بیت کوین میتواند فرصتی مناسب برای سرمایهگذاری و خرید آلت کوین ایجاد میکند.
بازار خرسی و گاوی
بسیاری از سرمایهگذاران نسبت به ساختار پرنوسان بازار ارز دیجیتال ابراز نگرانی میکنند؛ استیبل کوینها هم به منظور رفع نگرانی سرمایهگذاران در این زمینه توسعه داده شدند. برای درک بهتر استیبل کوین کافیست آن را نسخه دیجیتال پول فیات در نظر بگیرید. به عنوان مثال ارزش تتر به عنوان محبوبترین استیبل کوین همواره برابر با یک دلار است.
میزان دامیننس استیبل کوینهای طی بازار خرسی و هنگام بیشتر شدن نوسان قیمت، افزایش مییابد. در واقع سرمایهگذاران بازار برای مدیریت و کنترل نوسانات بالا، ارزهای دیجیتال موجود در حساب کاربری خودشان را به استیبل کوین تبدیل میکنند.
در چنین شرایطی دامیننس بیت کوین کاهش مییابد. سرمایهگذاران حرفهای فعال در این حوزه با در نظر گرفتن شاخصهای مختلف مربوط به تحلیل تکنینال و تبدیل به موقع سرمایه خود به استیبل کوین، میزان ضررهای احتمالی به حداقل میزان ممکن میرسانند.
از سوی دیگر دامیننس بیت کوین عموما در بازارهای گاوی افزایش پیدا میکند؛ اما دلیل اصلی این تغییر چیست؟ بازار گاوی عموما موجب افزایش استقبال سرمایهگذاران برای خرید میشود؛ کاربران طی این دوره دارایی خودشان را به بیت کوین تبدیل میکنند. در نتیجه تمام این اتفاقات، دامیننس بیت کوین افزایش قابل توجهی را تجربه میکند.
ورود استیبل کوین
اگر با ساختار بازار کریپتو آشنا باشید؛ میدانید که شما میتوانید به کمک بستر به وجود آمده در صرافیهای ارز دیجیتال دلار یا همان استیبل کوین را به بیت کوین یا سایر رمز ارزها تبدیل کنید. در حالت کلی، خرید تتر نسبت به دلار کاغذی سادهتر است.
در برخی موارد کاربران بخشی از سرمایه خودشان را به تتر یا سایر استیبل کوینها تبدیل میکنند. ورود استیبل کوین به بازار ارز دیجیتال، کاهش دامیننس بیت کوین را با خود به همراه دارد. سرمایهگذارانی که با قصد خرید و معامله آلت کوینها را دارند هم برای ورود به بازار استیبل کوین خریداری میکنند.
ظهور آلت کوینهای جدید
ظهور آلت کوینهای جدید و ارائه قابلیتهای کاربردی در برخی موارد موجب کاهش دامیننس بیت کوین میشود. البته به یاد داشته باشید که هیچ پروژهای هنوز قادر به شکست بیت کوین نبوده است؛ اما در حالت کلی ظهور آلت کوینهای جدید با قابلیتهای کاربردی، دامیننس بیت کوین را کاهش میدهد.
سخن پایانی
همانطور که مشاهده کردید؛ دامیننس بیت کوین شاخصی کاربردی برای تحلیلگران و سرمایهگذاران فعال بازار کریپتو است. شناسایی تغییر روند به کمک دامیننس بیت کوین و سایر شاخصهای مهم تحلیل تکنیکال از جمله اقدامات لازم برای تصمیمگیری هوشمندانه در بازار هستند.
در واقع انتخاب استراتژی معاملاتی با استفاده از این اطلاعات، بسیار سادهتر خواهد بود. البته این نکته را به یاد داشته باشید که سازوکار بازار ارز دیجیتال بسیار پیچیده است و تحلیلگران عموما با در نظر گرفتن هم زمان چندین شاخص روند احتمالی قیمت را پیشبینی میکنند.